Inom de närmsta åren behöver Sverige, Västra Götaland och Skaraborg hitta nya lösningar vad gäller energiförsörjning. I takt med elektrifieringen av industrin, där fossila bränslen fasas ut, ökar behovet av el. Västra Götaland har fortfarande ett stort fossilberoende men ett tydligt mål att bli fossiloberoende och vara en förebild i omställningen till 2030.
Energianvändningen i Västra Götaland
Källa: RISE/VGR
Cirkeldiagrammet visar energianvändningen i Västra Götaland. Nära 50 % av vår energi kommer från fossilabränslen (31 TWh/år) varav majoriteten används inom industrin och en avsevärd del andel inom transportsektorn.
Elanvändning i Västra Götaland
Källa: RISE/VGR
I nuläget används cirka 19 TWh el i regionen årligen, men detta förväntas nästintill fördubblas fram till 2030, och behovet 2045 uppskattas till 55 TWh.
För att möta den högre efterfrågan på el och samtidigt kunna fasa ut fossila bränslen behövs nya energikällor.
Energianvändning i Skaraborg
Energianvändningen i Skaraborg är större än till 8 000 GWh/år, varav nästan 3 000 GWh/år TWh/år är fossilt.
Elproduktionen i Skaraborg täcker endast en 40% av nuvarande användning.Den största elförbrukare är industrin (37 %), följt av hushåll och övrig verksamhet såsom kontor, affärer, restauranger och hotell. El som används till transporter är ännu en mycket litet (ca 2%) men är på väg att mångdubblas eftersom antalet elfordon ökar snabbt. Det är dock inom industrin som det stora elbehovet kommer uppstå, i takt med att fossila byts ut mot elektrifierade lösningar.
Varför ställa om Skaraborg?
Om industrin saknar el kommer den att flytta till platser där det finns tillgång till el. Det är alltså inte fråga om att bara skapa nya arbetstillfällen, utan också om att se till att de arbetstillfällen vi har i Skaraborg finns kvar. Att det finns gott om arbetstillfällen och få personer i arbetslöshet ökar intäkterna till kommunerna och regionen vilket bidrar till att finansiera välfärden i vår delregion.
Den gröna omställningen - vägen till framtiden i Skaraborg
Den gröna omställningen är nödvändig för att behålla det samhälle vi har idag och att skapa möjligheter för utveckling. Men den kommer också att skapa förutsättningar för ett gott liv i Skaraborg på andra sätt. Ett exempel är att när fossila bränslen fasas ut och elbilar ersätter diesel- och bensinfordon kommer våra städer att bli tystare när trafikbullret minskar. Luften kommer också att vara renare då föroreningar, både från fordon och industri, minskar.
Fortsätt utbildningen
Nästa del i utbildningen är en framtidsvision om Det goda livet i ett omställt Skaraborg.
Tillbaka till utbildningens startsida.