Sverige är täckt av ett kraftledningsnät som kopplar samman producenter och konsumenter av el. Det svenska transmissionsnät består av cirka 17 500 km kraftledningar. Nätet består av elledningar som kan gå genom luften eller i marken. Elnätet kan liknas vid annan infrastruktur som vägar, vatten och avlopp.
Ur ett samhällsperspektiv är det inte rimligt att ha många kraftledningsnät. Därför är det politiskt beslutat att elnäten skall bedrivas som geografiska monopol. Det finns därför bara ett elnätsföretag i varje geografiskt område. Detta kallas för nätkoncession.
I Skaraborg kommer elen till hushåll och företag via inte mindre än 18 lokalnät. De kan ägas av kommuner, privata aktörer eller vara kooperativa nätföreningar. Alla dessa arbetar för att säkerställa en god utveckling och möjliggöra till exempel inkoppling av ny produktion och nya förbrukare.
Skaraborgs kommungränser är inte de samma som gränserna för nätägare i Skaraborg. I vissa kommuner finns bara en nätägare, medan det i andra finns flera. En nätägare kan sådeles ha verksamhet i flera kommuner.
Elnätets tre nivåer
Nätet är uppbyggt i tre nivåer: lokalnät, regionnät och transmissionsnät. Nätet är också uppdelat i olika el-handelsområden. Mer om detta tar vi upp i nästa utbildningsdel.
Bild från Svenska Kraftnät
Lokalnätet är del länk i elnätet som ligger närmast i geografin till lokala verksamheter. Här finns störst variation och volym av hela det Svenska elnätet. Till exempel finns 182 000 nätstationer i våra lokalnär att jämföra med de 200 nätstationer som Svenska Kraftnät (SVK) har hand om på nationell nivå. Kraftledningarna i lokalnäten mäter mer än 544 000 km emedan SVK har hand om 17 000 km.
Det är i lokalnäten som har hand om den sista biten ut till de flesta konsumenterna såsom företag och hushåll. De är geografiskt avgränsade och har en spänning om 40kV eller lägre och sänker spänningen till 230 V innan det når ett vanligt hushåll. De lokala näten ägs och förvaltas av cirka 170 olika elnätsbolag i Sverige (18 finns i Skaraborg). För att se indelningen av nätområden sökbar kartfunktion kan du pröva att använda www.natomrade.se
Bild från Energimarknadsinspektionen.
Regionnätet ansluter till transmissionsnätet och transporterar elen vidare till lokalnäten, men en del stora förbrukare och mellanstora producenter är ansluta direkt på regionnätet. Spänningen är oftast 130 kV. Regionnäten ägs av stora elnätsföretag som Ellevio, Eon och Vattenfall (i Skaraborg ägs det av Vattenfall och Ellevio).
Kartan visar regionnätet samt industrier med tillkommande behov av el till och med 2030. Bild från VGR, bearbetning av Framtidskraft Skaraborg.
Transmissionsnätet (förr stamnätet) är det som är närmst de stora kraftverken och det används för att flytta elen stora sträckor inom landet eller till våra grannländer. Det är konstruerat med en mycket hög spänning av 220kV eller 400kV för att minska distributionsförluster. Det ägs och förvaltas av Svenska Kraftnät som ägs av Svenska Staten.
Flaskhalsar i elnätet
Situationen i det svemska elnätet kännetecknas idag av brister i överföringskapacitet, främst från den storskaliga produktionen i norr till förbrukningen i söder. En tydlig utmaning är att det tar mycket lång tid att förstärka kapaciteten. Tillståndsprocesser, projektering och byggnation kan ta uppemot 15 år. Flaskhalsarna medför att det kan vara svårt att få fram el till platser där den behövs. Detta är ett argument för att det behövs lokal produktion för att möjliggöra till exempel nya industrietableringar.
Fortsätt utbildningen
I den här utbildningsdelen presenteras elnätet där el går från producent till konsument. Elen är en handelsvara och marknaden beskrivs i nästa utbildningsdel, Elmarknad.
Tillbaka till utbildningens startsida.