Begripa begreppen

I utbildningsdel 3 reder vi ut begreppen. Nedan finns tydliga beskrivningar av termer som kommer att dyka upp under utbildningen.

Energi

Energi är avgörande för att samhället ska fungera. Ibland är det lätt att tänka att el är synonymt med energi, men energi kan också vara förbränning av till exempel oljeprodukter, trä och annan biomassa.

I Sverige producerar vi elektrisk energi genom bland annat vattenkraft, kärnkraft, solpaneler, vindkraft och kraftvärmeverk. I transportsektorn används mest fossila energikällor i form av olja, bensin och diesel. Till värmeproduktion används ofta biomassa.

Kilowattimme (kWh) är den vanligaste enheten för att mäta hushålls- och mindre företags energiförbrukning. En kilowattimme representerar mängden energi som förbrukas när en apparat med en effekt på tusen watt används under en timme. Att köra en tvättmaskin drar ungefär 1,5 kWh. En modern elbil har ofta en batteristorlek med cirka 40-70 kWh lagrad energi.

Gigawattimme (GWh) används för att mäta energi i större skala. En GWh motsvarar en miljard wattimmar eller 1.000.000 kWh. Detta är en enhet som ofta används för att mäta industriell energiproduktion och förbrukning. Skövde Energis värmeverk producerar ungefär 450 GWh värme per år och i Mariestad expanderar papperstillverkningen till en förbrukning om cirka 490 GWh per år.

Effekt

Effekt avser den mängd energi som förbrukas, överförs eller produceras i varje ögonblick. Effekt mäts i kilowatt (kW), megawatt (MW), gigawatt (GW) 1 GW = 1 000 MW = 1 000 000 kW

Det är viktigt att skilja mellan effekt och energi. Medan energi mäts över tid (watt+timmar tex kWh och GWh), representerar effekt hur snabbt energin överförs vid en given tidpunkt.

Ett vindkraftverk på land i Sverige har oftast en effekt mellan 2-5 MW. Reaktorerna i kärnkraftverket Ringhals har en effekt på cirka 4 GW styck (det finns fyra).   

Tekniska begrepp kring elektricitet - fördjupning

Ström mäts i ampere (A) och representerar rörelsen av elektroner genom en krets. En hög ström indikerar en stor mängd elektroner i rörelse.

Spänning, mätt i volt (V), representerar den elektriska kraften som driver elektronerna genom kretsen. Högre spänning innebär att elektronerna har mer energi och rör sig snabbare.

Ström är rörelsen av elektroner, medan spänning är den kraft som driver dem genom en elektrisk krets. Dessa två faktorer är centrala för att förstå och hantera elektriska system och apparater.

Frekvensen i ett elnät, mätt i hertz (Hz), är en central parameter som indikerar hur snabbt växelströmmen byter riktning. Ett stabilt elnät strävar efter att hålla en konstant frekvens, i Sverige är systemet byggt för 50 Hz. Frekvensvariationer kan uppstå när efterfrågan på el överstiger eller understiger tillgänglig produktion. 

I Sverige övervakas och hanteras frekvensen aktivt av Svenska Kraftnät. På deras tjänst Kontrollrummet kan man följa den aktuella frekvensen, övervakningen av produktion och efterfrågan samt energiflöden mellan Sverige och dess grannländer. Att upprätthålla en stabil frekvens är avgörande för att säkerställa att elsystemet fungerar pålitligt och effektivt.

Fortsätt utbildningen

För att transportera el behöver vi elnätet. Hur det fungerar beskrivs i nästa utbildningsdel.

Tillbaka till utbildningens startsida.