Bord med mikrofon och skärm

Arbetspaket Nätverksstyrning

Skaraborg är en nätverksstad. Det betyder bland annat att det finns starka ömsesidiga beroenden mellan olika delar av Skaraborg, och mellan olika aktörer.

Den omställning som pågår ställer krav på samhandling – att olika aktörer krokar arm och drar åt samma håll på ett samordnat vis. Det finns redan flera former för sådan samverkan på plats, där till exempel de nätverk av chefer inom kommunerna som Skaraborgs kommunalförbund håller i är en viktig del.

Nätverksstyrningen är särskilt användbar i situationer där problem är komplexa och skär över olika sektorer och nivåer av samhället, såsom miljöfrågor, stadsplanering och socialpolitik.

De huvudsakliga kännetecknen för nätverksstyrning inkluderar:

  • Nätverk: beslutsfattande och ansvar är utspridda över flera oberoende organisationer och institutioner.
  • Samarbete: olika aktörer åstadkommer gemensam handling genom förhandlingar och frivilliga överenskommelser.
  • Flexibilitet: nätverksstyrningen innebär att arbetet är mer anpassningsbart och utforskande, och underlättar hanteringen av förändringar och nya utmaningar.

 

Arbete pågår

Nätverken arbetar på lite olika vis eftersom det till exempel är skillnad på samhällsplanering och socialtjänst. Dessa skillnader får inte bli ett hinder för att dra åt samma håll. En annan utmaning är att styrningen av nätverken skiljer sig från kommunernas vanliga styrning med politiskt beslutade uppdrag till nämnder och verksamheter. Nätverken saknar den typen av formella uppdrag. Det finns också andra aktörer som på olika sätt behöver bidra i arbetet där kommunerna eller kommunalförbundet inte har någon rådighet alls över dem.

Nu pågår ett arbete för att förtydliga roller och ansvar i genomförandet av omställningen i Skaraborg. Inom projekt Steg 1 är målet att ta fram ett förslag på hur vi i Skaraborg kan utveckla nätverksstyrningen framåt. Gruppsamtal med förbundets politik och kommundirektörer har genomförts liksom ett antal intervjuer. Nästa steg är att en referensgrupp testar på möjliga metoder.

Arbetet med nätverksstyrning är inriktat på att säkerställa den politiska styrningen av arbetet, att koppla samman samverkan på Skaraborgsnivå med kommunernas egna arbete samt att involvera den mångfald av aktörer som krävs. Sammantaget skall detta leda till att vi tillsammans får ökad kraft i genomförandet. För det är sant om man säger i ordspråket: ”vill man komma långt skall man gå tillsammans”.