Men det handlar inte bara om fysiska platser. Den inkluderar även organisationer som Skaraborgs läns hembygdsförbund, civilsamhällets engagemang, och folkhögskolor som Billströmska och Vara folkhögskola. Dessa institutioner utvecklar kulturell kompetens och stöder framtida kulturskapare. En stark kulturell infrastruktur är grundläggande för Skaraborgs utveckling och välmående. Genom att investera i kultur skapar vi en levande och engagerande region där både invånare och besökare kan njuta av ett rikt och varierat kulturutbud.
Arbete pågår
Kulturell infrastruktur ingår som det tredje arbetspaketet i Projekt steg 1. Under våren har representanter från regionen, ideella organisationer, studieförbund, kulturinstitutioner, kulturorganisationer och kommuner över hela Skaraborg samlats till ett rundabordssamtal som följts upp under hösten.
Tillsammans utforskades konkreta steg för att stärka Skaraborgs kulturella infrastruktur och därigenom skapa de bästa förutsättningarna för Skaraborgs invånare att ta del av och skapa kultur. ”Det är en unik möjlighet med denna typ av möten där personer som arbetar på olika sätt och inom olika sektorer i den kulturella sfären får möjligheter att prata om sin verklighet. Målet är att vi ska kunna stärka vår delregion genom ökad kunskap om vad vi har men också behov och visioner som finns och som vi ännu inte nått fram till”, säger delprojektledare Lina Ingemarsdotter. Ett avslutande tillfälle är planerat till 29 november.
Parallellt med detta kartläggs Skaraborgs fysiska kulturella infrastruktur. Arbetet genomförs av en konsult och är klart till årsskiftet.
Aktionsforskning
Inom delen Kulturell infrastruktur finns Aktionsforskning med som en del. Aktionsforskningens mål är att – utifrån ett vetenskapligt grundat arbetssätt – bidra med lärande och utveckling som kvalitativt processtöd som rör organisation, styrning, genomförande och uppföljning samt identifiera målkonflikter och synergier.