Person pratar framför en bildskärm

Arbetspaket Digital modell

Genom att etablera en digital modell där olika vägval kan visualiseras kan beslutsfattande underlättas. Arbetet i AP2 - Digital modell - syftar till att förstå hur en digital modell kan användas för att stödja utveckling i Skaraborg.

I den omställning som nu sker i Nätverksstaden Skaraborg krävs koordinerad samhandling mellan flera olika aktörer.  Det gäller till exempel utvecklingen av energisystemen där industrin, energibolagen, kommunerna och andra behöver arbeta tillsammans. En liknande situation gäller bostadsförsörjning där aktörer inom mobilitet, folkhälsa, byggherrar, skola med flera behöver arbeta tillsammans för att få till stånd ett hållbart och gott samhälle. Här kan en digital modell synliggöra och underlätta både analys, konsekvenser och beslut. 

Arbetet sammanfattas

Just nu sammanfattas arbetspaketet och möjlig fortsatt samverkan mellan Högskolan i Skövde och Skaraborgs kommunalförbund undersöks. Under 2024 genomfördes workshops med forskare och strateger kring hur en modell kan utformas och viktiga parametrar inom tre teman: bostäder, energi och mobilitet. Arbetet med att skapa modellen är ett möjligt nästa steg efter det här projektet.

När flera olika aktörer ska samhandla kommer det med nödvändighet att ske över olika slags gränser. Innanför varje aktörs egen gräns finns egna kunskaper och erfarenheter. För att samhandling skall kunna ske behöver nya, gemensamma, kunskaper utvecklas. Först då kan vi på djupet tillsammans beskriva vart vi vill vara på väg, och hur vi kan ta oss dit. Detta är en nyckel till en fungerande nätverksstyrning, där nätverksstyrning är att skapa förutsättningar för koordinerad samhandling.

Det finns förstås olika sätt att skapa gemensamma kunskaper för att kunna fatta beslut tillsammans. I projekt Steg 1, arbetspaket Digitala modeller, har en grupp forskare och strateger från Skaraborgs kommunalförbund tillsammans utforskat hur vi kan använda digitala modeller för att skapa sådana gemensamma kunskaper.

Under processen har ett flertal lärdomar gjorts, inte minst tankar om vilka digitala modeller som kan behövas. Nästa steg är att söka finansiering för det fortsatta arbetet, och att börja bygga olika slags modeller. I en framtid kan det finnas en ”Skaraborgskarta” där bostäder, pendling, infrastruktur med mera kan visualiseras, och olika möjliga framtider utforskas.

Innehåll i en digital modell

En slags digitala modeller bygger på geodata, kartor, där olika saker som tar plats kan studeras: hur behöver kollektivtrafiken utvecklas då befolkningen växer och nya bostadsområden byggs? Andra modeller studerar beteenden och hur de kan förändras: hur kan vi stimulera ökad rörlighet som möjliggör att exempelvis villor i högre grad bebos av barnfamiljer?