Målet är att, med fokus på samverkan och utveckling, skapa förutsättningar för hållbart och långsiktigt arbete inom området fullföljda studier. Under tiden för det pågående projektet kommer fokus att vara att arbeta med fullföljda studier inom inriktningarna psykisk hälsa inom ramen för arbetet med Det syns inte samt motivation och framtidstro genom SSA (samverkan skola – arbetsliv).
Nodens uppdrag är att för utvalda aktiviteter vara samverkans- och utvecklingsarena, processtöd samt att sköta en övergripande omvärldsbevakning, inom området fullföljda studier för Skaraborgs 15 kommuner.
Tidsperiod
2025-01-01 till 2025-12-31.
Målgrupp
Noden arbetar för och med Skaraborgs 15 kommuner.
För Kunskapsnod Skaraborg är den primära målgruppen tjänstepersoner och politiker i delregionen, utbildningsanordnare, civilsamhället, hälso- och sjukvård och andra organisationer/verksamheter som verkar för barn och unga. Kunskapsnoden riktar sina insatser till att stödja målgrupperna i deras arbete med barn och unga samt vårdnadshavare för att öka andelen som fullföljer sina studier.
Aktiviteter
Inom ramen för projektet kommer flera olika aktiviteter att genomföras. Det kommer bland annat att anordnas webbinarier ihop med övriga delregioner och produceras material för spridning på webbsidan fullfoljdastudier.se. Projektet kommer också att arbeta med andra aktörer för att arrangera konferensen fullföljda studier samt en regiongemensam KAA-dag.
Arbete med Det syns inte är en del inom projektet som syftar till att erbjuda skolor ett lärverktyg för att kunna arbeta med frågor kring ungas psykiska hälsa på ett sätt som är grundat i forskning.
Finansiering och organisering
Västra Götalandsregionen finansierar de fyra delregionala kunskapsnoderna i regionen. En finns i Skaraborg och de övriga tre kunskapsnoderna finns i Göteborgsregionen, Fyrbodal och Boråsregionen Sjuhärad.
Relaterade projekt
I Skaraborg har vi sedan 2013 arbetat med fullföljda studier på många olika sätt, och kunskapsnodens roll är att vara en sambandscentral för detta arbete. En stor och viktig del av arbetet är att lyfta och sprida goda exempel och skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte mellan kommunerna i Skaraborg.
Många goda exempel från Skaraborgs kommuner kan du hitta här, i vår interaktiva karta.
Under januari 2021 - mars 2022 genomförde vi ett "bryggprojekt" som kallades Fullföljda studier Skaraborg 2.0, för att sammanställa framgångar och utmaningar inom Utbildning Skaraborg.
Under 2023 och 2024 har arbetet drivits inom ramen för kunskapsnod fullföljda studier, vilket detta projekt bygger vidare på.