Blåljus på dena halvan, dator som visar en film på den andra

Aktiviteter i samband med Suicidpreventiva dagen

I Sverige tar cirka 1500 personer sitt liv varje år. Cirka 200 av dem bor i Västra Götaland. Den 10 september arrangeras den Suicidpreventiva dagen vars syfte är att öka medvetenheten om ett stort lidande, och visa hur vi tillsammans kan förebygga självmord.

Skaraborgs kommuner arrangerar genom Skaraborgs Kommunalförbund två aktiviteter under veckan.

Måndag 9 september: Suicidprevention och ”blåljus”

Ett webbinarium där du får möta "blåljus"-personal som berättar om hur de bemöter och berörs av möten med personer som planerar, försöker genomföra, och ibland genomför suicid.

Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare delar med sig av sin erfarenhet och kunskap om suicid och suicidprevention. Hans Lekedal som berättar hur det var för honom när han upplevde livet som för svårt att leva. Johan Dahlgren och Linda Engeroth (ambulans), Christian Velander (räddningstjänst) och Martin Johansson (polis) berättar om sina yrken och möten som berör.

Mötet hålls den 9/9 kl.13.00-15.30 - mer information och länk till mötet finns här

Tisdag 10 september: De goda samtalen

Genom olika handlingar kan vi som medmänniskor minska risken att någon tar sitt liv. Hur vi bemöter medmänniskor som har det svårt, oavsett om de är kollegor, patienter, vänner, brukare, klienter, grannar eller något annat, kan ha stor betydelse för individens mående.

Den 10 september publiceras ett antal filmade rollspel på skaraborg.se. Här får du se svåra, viktiga möten mellan olika personer och ges möjlighet att reflektera över hur ett samtal kan påverka en individs mående. Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, ger också kommentarer till det som visas.

Filmerna är framtagna för att kunna användas av enskilda eller grupper. De är lämpliga för dig som i ditt yrke eller på din fritid möter personer du kan behöva ha meningsfulla, ibland svåra samtal med. Målsättningen är att vända svåra samtal till goda samtal.

Agerar i filmerna gör Ullakarin Nyberg och Per Graffman.

Till filmerna

Om aktiviteterna

Webbinariet och filmerna är ett led i Skaraborgs kommuners suicidpreventiva arbete. Ekonomiskt stöd kommer från statsbidrag kopplade till den nationella överenskommelsen om Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention och regional handlingsplan Handlingsplan suicidprevention i Västra Götaland. I Skaraborg finns också Överenskommelse – Samverkan suicidprevention Skaraborg.

Om du mår dåligt

Här hittar du mer information om var du kan få stöd som professionell eller/och medmänniska: Självmordstankar - 1177