I en gemensam målbild lyfts tre prioriterade områden för folkhälsoarbetet i Skaraborg:
En jämlik och jämställd hälsa
En jämlik och jämställd hälsa är en nyckelfråga för att uppnå de nationella och delregionala målen inom folkhälsoområdet. Skillnader i livsvillkor mellan olika grupper har stor påverkan på hälsoklyftor. För att överbrygga dessa klyftor och/eller undanröja hinder krävs kompensatoriska insatser från samhället. Hälsan skiljer sig mellan grupper bland annat utifrån kön, ålder, födelseland, utbildningsnivå, funktionsvariation och ekonomiska förutsättningar. Hälsan skiljer sig också mellan olika geografiska områden, såväl mellan som inom kommuner.
God psykisk hälsa
Psykisk hälsa är ett område där många aktörer ser ett ökat behov av insatser, särskilt kopplat till barn och unga, och där det presenterats en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Ojämlikhet och ojämställdhet präglar den psykiska ohälsan och utsatta grupper bär en större del av sjukdomsbördan. Ofrivillig ensamhet, våldsutsatthet, socialt utanförskap, arbetslöshet och ekonomisk sårbarhet är några av de villkor som kan påverka den psykiska hälsan negativt och frågan berör hela samhället.
Hälsosamma levnadsvanor
Hälsosamma levnadsvanor vad gäller kost, fysisk aktivitet, alkohol, tobak, sömn och stress har stark koppling till hälsan i befolkningen. Insatser som kan göras för att skapa bättre förutsättningar för hälsosamma levnadsvanor kan röra allt från arbetsvillkor, fysisk miljö och normer och traditioner. Även vad gäller levnadsvanor finns stora skillnader mellan olika grupper i samhället.