Genom att vara motor, mäklare och mötesplats ska Kompetensnav Skaraborg stödja, främja och stärka omställningen av kompetens inom arbetslivet i Skaraborg. Projektet startades 2022 och kommer i och med det nya beslutet att drivas fram till sista mars 2027, två år längre än det initiala beslutet.
- Utvecklingen går snabbt i Skaraborg! Under projekttiden har vi fått besked kring nya etableringar som ändrar behoven från näringslivet och där med förutsättningarna för projektet. Vi kommer att arbeta med samma målgrupper som tidigare men ha ett delvis annat fokus än den första projektplanen beskrev, säger Catarina Carlehed som är strateg inom kompetensförsörjning på Skaraborgs Kommunalförbund.
Kompetensnavet har flera uppdrag och de flesta kommer att fortgå som tidigare under förlängningen av projektet. Kompetenavet kommer till exempel att fortsätta att ta fram analyser för Skaraborgs kompetensutmaningar och samverka med arbetslivets aktörer för att bidra till en vidareutveckling av utbildningssystemets förmåga att möta kontinuerligt förändrade behov.
Delvis nytt fokus
När projektet skrevs fram var ett fokus att skapa nya utbildningar. Efter en analys av utbudet står det klart att utbildningskapaciteten finns men att strukturerna som möjliggör för personer som redan har ett arbete att gå dem behöver stärkas.
- Utbildningarna finns och behovet av utbildning finns - vår uppgift är att hitta lösningar som fungerar i praktiken både för företag, utbildningsanordnare och individerna som utbildas. Det kan till exempel handla om att företag inte kan släppa personer till utbildning på heltid, samtidigt som utbildningarnas upplägg kräver det. I de läget måste vi hitta nya sätt att genomföra kompetenshöjande insatser, säger projektledare Johan Lindell.
Förutom att arbeta med piloter för olika utbildningsupplägg kommer Kompetenavet att fortsätta arbetet med att ta fram nya strukturer för branschdialoger inom Skaraborg och att implementera dessa.
- De nya strukturerna för systematisk dialog med olika branscher kommer att stärka Skaraborg. Skaraborg står inför en omställning och öppna dialoger behövs för att vi ska hitta gemensamma lösningar, säger Catarina Carlehed
Samarbeten och finansiering
Kompetensnavet drivs av Skaraborgs kommunalförbund och finansieras till 90 % av Västra Götalandsregionen och 10 % av delregionala utvecklingsmedel (DRUM). Målsättningen är en permanent verksamhet efter projektets avslut.
Kompetensnavet är en del i Skaraborgs kommunalförbunds arbete med regional utveckling. Kompetensnavet ska implementeras som en utförarfunktion för kompetensrådet (Skaraborgs övergripande funktion för strategisk samverkan kring kompetensförsörjning), Business Region Skaraborg, branschråd, IDC, Högskolan i Skövde, Arbetsförmedlingen samt övriga delregioner i Västra Götaland.