Buss vid busshållplats tätort

Infrastruktur och kollektivtrafik

En fungerande infrastruktur och kollektivtrafik utgör viktiga förutsättningar för Skaraborgs 15 kommuner i ett mellankommunalt och regionalt perspektiv.

Våra nätverk för Infrastruktur och Kollektivtrafik ska verka för samarbete och samsyn över kommungränserna, samt i nätverksmötena träffa och samverka med Västra Götalandsregionen, Trafikverket samt Västtrafik. Nätverken ska vara till kommunal nytta och skapa mervärde för kommunerna, dess invånare och näringsliv.

Infrastruktur

En fungerande infrastruktur bidrar till att stärka Skaraborg regionalt, nationellt och internationellt. Det övergripande arbetet syftar till ett attraktivt Skaraborg med goda levnadsvillkor i nätverksstaden och med en bra uppkoppling till omgivande geografier. En funktionell infrastruktur är en viktig parameter för fungerande godsflöden, där vi arbetar med både väg-, järnväg- och sjöfartstransporternas förutsättningar. Liksom hur transporterna ska kunna kombineras i hållbara intermodala transportkedjor.

Skaraborg arbetar för att:

  • Våra godsnoder Skaraborg logistic center i Falköping, samt vänerhamnarna i Lidköping och Otterbäcken ska omges av en funktionell landinfrastruktur i form av vägar och järnvägar för att möjliggöra intermodala godstransporter.
  • Västra stambanan får ytterligare två spår mellan Alingsås och Göteborg.
  • Kinnekullebanan utvecklas genom att banan rustas upp, samt utvecklas för framtidens fordon för oelektrifierade banor.
  • Väginfrastrukturen i Skaraborg uppgraderas för framtidens tyngre och längre godsfordon (BK4 och HCT).
  • En infrastruktur som möjliggör att Skaraborg blir en arbetsmarknadsregion.

 

Kollektivtrafik och mobilitet

Västtrafik upphandlar och ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland på uppdrag av ägaren Västra Götalandsregionen (VGR). Västtrafik och VGR möter Skaraborgs kommuner i kollektivtrafiknätverket. I nätverksarbetet ingår att bereda styrande och strategiska dokument och att ta fram gemensamma remissyttranden. Samt att verka gemensamt för att utveckla människors möjligheter att förflytta sig mellan hemmet och målpunkter såsom arbete, studier och fritidsaktiviteter. Det övergripande arbetet syftar till ett attraktivt Skaraborg med goda levnadsvillkor i nätverksstaden och med rättvis och rimlig tillgång till kollektivtrafik och mobilitet för människor i Skaraborgs olika geografier.

Skaraborg arbetar för:

  • Möjlighet till effektiv kollektivtrafik utmed E20-stråket.
  • Utreda nya stationsorter där ett tågstopp samverkar med ortens utveckling.
  • Tågtrafik som kopplar upp Skaraborg emot angränsande regioner.
  • Möjlighet för Skaraborgs gymnasieelever att pendla med kollektivtrafik till studier.
  • Möjlighet att pendla med kollektivtrafik även för skiftarbetande.
  • Möjlighet till ökad flexibilitet i kollektivtrafiken kopplat till säsong, evenemang, turism och aktiviteter. Exempelvis genom utveckling av on-demandtjänster.

 

Tjänsteperson vid Skaraborgs kommunalförbund är sammankallande och leder Infrastrukturnätverkets möten och Kollektivtrafiknätverkets möten. Nätverksträffar hålls med en regelbundenhet, så att det möjliggör beredning av remisser, ärenden och utvecklingsarbete. Även mindre arbetsgrupper med tjänstepersoner ifrån kommunerna aktiveras vid beredning av remisser, när skaraborgsgemensamma yttranden tas fram. Kommunalförbundet kallar till 5-8 nätverksträffar/år, som kan vara fysiska längre möten, kortare teamsmöten samt stornätverksträffar. Nätverkens möten planeras för att kunna bereda ärenden till förbundsdirektions möten samt det delregionala kollektivtrafikrådets möten (DKR).

Kommunrepresentant i nätverken har mandat att företräda sin kommun, samt ansvaret att återrapportera och kommunicera frågor och ärenden i sin kommun.

 

Uppföljning av nätverken för 2024 Betyg (1=mkt dålig; 5 mkt bra)

Infrastrukturnätverket

Hur tycker du att nätverksmötena fungerar? 4,62

Kollektivtrafiknätverket

Hur tycker du att nätverksmötena fungerar? 4,58

 

Betyg på tjänsteperson Skaraborgs kommunalförbund 4,88