Tjej svetsar medan andra ungdomar tittar på

Möjligheternas värld 2023

Vecka 12 genomfördes möjligheternas Värld, en arena där näringsliv och skola möts för att stärka framtidens kompetens inom industri och teknik. Eventet vänder sig till elever i åk 8, och genomförs under vecka 12 på Balthazar i Skövde, vecka 15 och 16 erbjuds också en digital variant.

Runt 900 elever från årskurs åtta i Skaraborg har under vecka 12 besökt oss på Balthazar science center. Ambassadörer från våra teknikcollegecertifierade utbildningar på gymnasiet har gjort ett fantastiskt jobb under veckan. Det bästa sättet att informera ungdomar är att lite äldre ungdomar som är mitt i sin utbildning informerar yngre. Eleverna som deltagit kommer från flera olika kommuner i Skaraborg; Grästorp, Mariestad, Karlsborg, Skövde, Tidaholm och Essunga. Under passet de besöker eventet får de testa sex olika teknikstationer; CAD/3D, svetsning, programmering, design/konstruktion, CNC och träffa studenter från Högskolan i Skövde avdelning ingenjörsvetenskap.

Utvärderingen vi gjort efter varje besökande skola visar på att flera lärt sig mer om vad teknik och är och vad de kan jobba med i framtiden.

Under vecka 15 och 16 erbjuder vi även digital variant och når ytterligare några kommuner, Skara, Vara och Götene.

För att genomföra projektet behövs också ett antal företagssponsorer, och flera av dem har funnits på plats under veckan. Cejn, Furhoffs och Lichron har även filmats där de berättar om varför de ser det som viktigt att investera i detta projekt. Dessa filmer kommer kommuniceras på sociala medier under våren. Svenska elektrod är en viktig sponsor då de bekostar hela svetsstationen.

Logotyper från samverkansparners

Om Teknikcollege

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Teknikcollege Skaraborg består av fem lokala college; Falköping, Lidköping, Mariestad, Skövde och Vara. Totalt är det tolv gymnasieutbildningar och två vuxenutbildningar som är certifierade i Skaraborg.